links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Τρίτη 14 Ιουνίου 2016

«Η ΧΩΡΑ ΤΗΣ…ΦΑΙΔΡΑΣ ΠΟΡΤΟΚΑΛΕΑΣ!»... (Του Μπάμπη Μώκου)

«Ξεύρεις την χώραν που ανθεί φαιδρά πορτοκαλέα   
που κοκκινίζει η σταφυλή και θάλει η ελαία;    
Ω! δεν την αγνοεί κανείς,είναι η γή η Ελληνίς!».  
 (Αγγελος Βλάχος -1836-1920) - Περιοδικό «Ραμπαγάς».
Ο χρόνος τρέχει. Οι αβυσσαλέες ταξικές ανισότητες εντός της Ε.Ε. διευρύνονται .Το φάντασμα  του BREXIT  πλανάται πάνω από την Ευρώπη και ήδη στη Βρεττανία συνεχώς  καλπάζει προηγούμενο σαφέστατα-εμφανέστατα..

Το ίδιο πλέον  και τα …κινήματα και οι τάσεις ευρωσκεπτικισμού που γιγαντώνονται ραγδαία , επικίνδυνα στην γηραιά  Αλβιόνα, καθώς  και στην λοιπή Ευρώπη.

Τα σημεία των καιρών, αλλοπρόσαλα, δείχνουν άλλα. Οι επαχθείς , επονείδιστες, αθέμιτες και παράνομες διαθέσεις των …πατρόνων Γερμανών μεταστρέφουν σε όλη την κοινότητα ως προς το… αποβλητέο, το περίπου …ανεπιθύμητο σύμπλευσης  μαζί τους μεγάλου μέρους των ευρωπαικών λαών που ήδη χειμάζονται.
Η μισή Ευρώπη ταλανίζεται ανάμεσα  στον προβληματισμό της μίζερης απάνθρωπης διαβίωσης των mini   jobs και σε…ωρίμανση  σκέψεων …αναχωρητισμού  από την σημερινή ΕE..

Η  Γαλλία το 2017 έχει εκλογές  πρωτιά  της Λεπέν διαγράφεται  ολοκάθαρα , περισσότερο από βέβαιη. Η Γερμανία επίσης σε λίγο έχει εκλογές.


Μια Ε.Ε.πού επί σκοπώ και ηθελημένα  ουδέποτε  ασχολήθηκε με την ομογενοποίηση των μεγάλων αντιθέσεων των πολιτών της. Μιά Ε.Ε. που έχει κατα σύστημα  εφαρμόσει στυγνό, τοξικό, αλλιώτικο σύστημα καπιταλισμού  στις χώρες του ευρωπαικού νότου.

Όπου , αν κατά κανόνα , το…καύσιμο του καπιταλισμού είναι η ζήτηση, τα πάντα στον νότο …συνταγογραφούμενα-υπαγορευόμενα , κατατείνουν σε συνεχή εσωτερική υποτίμηση, σε καταστροφή. Με λίγα λόγια , ο νότος βιώνει …συμβόλαιο αργού θανάτου!

Στην Ελλάδα ο βασικός εργασιακός θεσμός είναι οι συλλογικές συμβάσεις.

Τα διάφορα μνημόνια τον  τραυμάτισαν καίρια . Αποτέλεσμα σήμερα είναι οτι κυρίαρχος διαθλαστικός παράγοντας των όρων εργασίας και άρα και των μισθών να είναι η ατομικές συμβάσεις εργασίας. Επί πλέον, οι κλαδικοί μισθοί σπάνε ακόμα και από τις …οικτρές μονομερείς ανάλγητες επιχειρησιακές συμβάσεις . (Άλλη φιλελεύθερη ! εργασιακή… μετάλλαξη αυτή!).

Και το τραγικό πως σ’αυτό συνηγορεί μια καρικατούρα συνδικαλιστικών οργανώσεων που δεν κάνει τίποτα παραπάνω , παρ’εκτός από το να συμφωνεί και εν τέλει , από το να …συμβάλλεται με τον κάθε περιέργως …δάνειο γέννητο, δανειοβίωτο και ….κρατικοδίαιτο επιχειρηματία.

Υγιής επιχειρηματικότητα ασφαλώς και υπάρχει . Τις …εκτροπές όμως τις συντηρούν οι εκάστοτε …ημέτεροι, σοφιζόμενοι τερτίπια εισφοροδιαφυγής και φοροαποφυγής - φοροδιαφυγής. Κα ενώ τα εργασιακά δικαιώματα ..σφαγιάζονται, από την άλλη η παραοικονομία βγάζει…γλώσσα . Ηδη το σύνολο ως ποσόν του τρίπτυχου, παραοικονομία, λαθρεμπόριο , φοροκλοπή, αγγίζει σε ετήσια βάση το 13,8  του ΑΕΠ σε δίς ευρώ.

Ειναι δυνατόν με αυτά δεδομένα  να επιβιώσει μια χώρα και μάλιστα σε κρίση;

Άλλος λέει ότι του λοιπού θα…βρέξει ευρώ, άλλος ότι μπήκαμε σε μεταμνημονιακή εποχή! και οι δρόμοι γέμισαν με …ικετευτικές ταμπέλες «ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ» και «ΠΩΛΕΙΤΑΙ».  Στην Αγιά Σοφιά οι ψαλμωδίες του Ιμάμη έχουν φθάσει μέχρι την… Αθήνα.

Ο Ερντοάν εξάγει… εθνικισμό. Και ενώ τα παραπάνω διαπιστούνται  από κοινούς νόες, «ημείς περί άλλων …τυρβάζωμεν!», περιφερόμενοι ανά τας οδούς και τας ρύμας, ως εμβαλωματικοι επεξηγητές των …θετικών περιεχομένων του …φρέσκου μνημονίου και των… βάρβαρων συνακόλουθων , που «εμείς δεν τα πιστεύουμε , δεν τα ενστερνιζόμαστε, αλλά –τι να κάνουμε-από ανάγκη  τα ψηφίζουμε!». Και το χειρότερο: Προσπαθούμε μετά μανίας να πείσουμε τον κόσμο πως «λογίζουμε τα φορολογικώς επιβληθέντα  ως…αυτονόητα!».- Και για τις …υπογραφές μας, τη μισή ημέρα…κλαίμε και την άλλη μισή πανηγυρίζουμε!

Κάποιος φίλος είπε το ωραίο: «Η δυσκολότερη δουλειά του κόσμου. Να σβήσεις παλιά  twitters του ΣΥΡΙΖΑ κατά των αποκρατικοποιήσεων»!..

Εσείς δεν λέγατε στομφοδώς πως «Όποτε σ’αυτή τη χώρα γίνονται αποκρατικοποιήσεις , κάτι…ώζει;». Θυμάστε τη δήλωση της Δούρου; «Μ’εμένα  περιφερειάρχη, το Ελληνικό ουδέποτε θα πωληθεί!». -Θυμάστε τον Δήμαρχο Γκορντζίδη;

Ευδιάκριτα τα αδιέξοδα , αλλά εμείς το …βιολί μας ! Με ακατάκριτο παρησία και υπό τους ήχους σαξοφώνου του άσματος «Κομαντάτε Τσέ Γκουεβάρα!», προσερχόμεθα στα «Ποσειδώνεια», εναγγαλιζόμενοι τους … φίλους εφοπλιστές. Και τώρα τους υμνούμε, τους εκθειάζουμε…ομνύοντες ως …επαίτες στην φοροδοτικήν τους ..γενναιοδωρίαν …φιλοτιμίαν. (Βρέ πως αλλάζουν οι καιροί!).

Και ως της εθνικής παιδείας υψηλόφρονοι …τακτοποιητές και συνειδητοποιημένοι κατά πιστών …ευωνύμων μετατροπείς, περίπου …τυμβωρυχούμε  στην αρχαία μας γλώσσα, περίπου απαλείφοντάς την από την εκπαίδευση. Κάποιοι μιλούν για σύνδρομα… απελεύσεως  και άλλοι για κακεντρέχεια, αρκεί  να «μεταρυθμίσουμε ό,τι…προλάβουμε». Σπάσαμε όλα τα ρεκόρ…θυμηδίας, αλλοφροσύνης και παράταιρης  εμμονικότητας. Και φθάσαμε, την αρχαία γλώσσα, τη …μάνα μας ,ένα  προνόμιο, ένα κεφάλαιο  40 αιώνων  να το…λιμάρουμε αφοριστικά,απαξιώνοντάς το.

ΣΗΜ: Κυττάχτε μην βγει , μην ξεπροβάλλει από καμιά γωνιά ο Κοραής και σας μετρήσει  τα …παίδια!. Ξέρετε τι είχε πεί αναφερόμενος στη οικουμενική αξία των αρχαίων;    «Οστις χωρίς την γνώσιν της αρχαίας , επιχειρεί να ερμηνεύσει την νέαν  γλώσσαν η απατά η …απατάται!».-

Κυττάχτε μην έλθει στον ύπνο σας ο Παπανούτσος και σας αρχίσει  στις…σφαλιάρες! Επιτέλους, μην αγγίζετε τα ιερά και τα όσια της ελληνικότητας..

Αλλά που να γνωρίζετε σεις «σύντροφοι» ,πώς να εκτιμάτε λόγους και απoφθέγματα που δεν συνάδουν με τον ιδεολογικό προσανατολισμό σας. Γι’ αυτό θα σας θυμίσω τον Κροπότκιν που στις περιοδείες της Μ. Αικατερίνης, για να την εξευμενίσει , προηγείτο υποσχόμενος στον ρακένδυτο λαουντζίκο … ψεύτικα σπίτια! (Αυτό ασφαλώς το γνωρίζετε!).

Είμαστε στη μέση της καταιγίδας, του …τυφώνα! Πενήντα έξη, ναι (56)  προαπαιτούμενα  εως τις  31 Οκτωβρίου θα πρέπει να υλοποιήσετε ως κυβέρνηση γα να εισπράξετε την δεύτερη δόση. Σε ποια γλώσσα θα τα …καταγράψετε; Στην αρχαία η την νέα ελληνική; Θα σας αφήσει ο ιδεολογικός  σας οίστρος, ώστε να μην τα φέρετε …μεταφρασμένα  και να τα πείτε … καθαρά στη βουλή ; Και σε ποια γλώσσα;

Και φθάνουμε στο περιβόητο «Παραιτηθείτε». Εδώ τα πράγματα μπερδεύονται. Είναι αυθόρμητο; Υποκινείται, πώς και από ποιους; Πάντως ότι κι’ αν συμβαίνει δεν φταίνε βέβαια τα…«βοθροκάναλα». Κάποιοι, όσο είναι καιρός, οφείλουν να καταννοήσουν πως η ελευθερία του λόγου δεν είναι αλα -κάρτ. Καθώς και οι διαμαρτυρίες και οι διαδηλώσεις. Αν υπό το βάρος του πολιτικού σας  άλγους οι σημερινοί κυβερνώντες δεν το καταννοήσετε, όντας στην ήδη από καιρό εγκλωβισμένοι στην  κλονισμένη σας αξιοπιστία, θα έχετε χάσει όλα τα..προσχήματα.  Κι’ εγώ , θα στέκω, παρακεί, απορημένος…μπαιλντισμένος, για το τι γυρεύετε, τι προσδοκάτε, τι  κάνετε, που  μας πάτε. Εως …δυσανεξίας  έμπλεος για τα…έργα και τις… ημέρες σας.


Υ.Γ. Θυμάμαι  τα σοφά λόγια του Αβραάμ Λίνκολν (Αμερικανός Πρόεδρος-1809-1865): «Μπορείς να τους ξεγελάς όλους για λίγο καιρό,λίγους όλον τον καιρό, αλλά όχι όλους, όλον τον καιρό»!.


Του Μπάμπη Μώκου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE