links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015

Μάχη.. για τα πετρέλαια της Δυτικής Ελλάδας

Τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Δυτική Ελλάδα έχουν γίνει "μήλο της Έριδος" μεταξύ της Energean Oil και των ΕΛΠΕ. Τι είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Energean Oil & Gas Μαθιός Ρήγας στο συνέδριο "Ενέργεια και Ανάπτυξη"

"Σήκωσε το γάντι" ο Διευθύνων Σύμβουλος της Energean Oil & Gas (η οποία πραγματοποιεί τις εξορύξεις στον Πρίνο) Μαθιός Ρήγας, στο ενδιαφέρον των ΕΛ.ΠΕ να εισέλθουν στην εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην περιοχή. Συγκεκριμένα όπως ανέφερε ο κ. Ρήγας το απόγευμα της Τετάρτης στην ομιλία του στο συνέδριο "Ενέργεια και Ανάπτυξη":
" Η τήρηση των όρων που με σαφήνεια προβλέπονται στην διακήρυξη του διαγωνισμού για την παραχώρηση προς έρευνα και εκμετάλλευση τριών χερσαίων περιοχών στη Δυτική Ελλάδα δεν είναι μόνο αυτονόητη, αλλά και απαραίτητη, προκειμένου να αναπτυχθεί ο τομέας των υδρογονανθράκων με ασφάλεια, προστασία για το περιβάλλον και με οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες".
ADVERTISEMENT
Παράλληλα ο κ. Ρήγας δήλωσε χαρακτηριστικά ότι  
«ο τομέας των υδρογονανθράκων στην Ελλάδα βρίσκεται σε μία κρίσιμη καμπή και τα επόμενα βήματα θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικά, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο ό,τι έχουμε πετύχει ως τώρα. Η αναβίωση του Πρίνου μέσα από μεγάλες επενδύσεις, η απασχόληση 400 έμπειρων και απόλυτα εξειδικευμένων επιστημόνων και εργαζομένων και το άψογο περιβαλλοντικό αποτύπωμα που επιτρέπει στην πετρελαϊκή δραστηριότητα να συμβιώνει σε απόλυτη αρμονία προς την συνεχώς αυξανόμενη τουριστική δραστηριότητα στην Θάσο και στην Καβάλα, πρέπει να αποτελέσουν οδηγό για την ανάπτυξη των ερευνών στις νέες περιοχές. Το διακύβευμα δεν είναι ποιος θα κερδίσει τον διαγωνισμό για τη Δυτική Ελλάδα. Οι περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας, της Άρτας/Πρέβεζας και της Βορειοδυτικής Πελοποννήσου είναι πολύ όμορφες για να εκτεθούν σε πειραματισμούς οι οποίοι, λόγω της έλλειψης εμπειρίας στην παραγωγή και στην τεχνογνωσία, έχουν κατά το παρελθόν τραυματίσει άλλες, επίσης πανέμορφες περιοχές της χώρας μας. Επιπλέον, η μη τήρηση των όρων που περιγράφονται με σαφήνεια στη διακήρυξη του διαγωνισμού και η εμπλοκή σε νομικές διαδικασίες θα εκπέμψει ένα ακόμη αρνητικό μήνυμα προς την διεθνή επενδυτική κοινότητα.»

Αξίζει να αναφερθεί ότι πριν από λίγες ημέρες τα ΕΛ.ΠΕ με ανακοίνωση τους όπου τόνιζαν τις επιτυχείς έρευνες για υδρογονάνθρακες από το 1975 έως σήμερα σε 39 περιοχές ανέφεραν ότι είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν στην πρόκληση των κοιτασμάτων στην Δυτική Ελλάδα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση τους:  
Τα «Ελληνικά Πετρέλαια» είναι ο μεγαλύτερος καθετοποιημένος ελληνικός ενεργειακός Όμιλος με ετήσιο κύκλο εργασιών 10 δισ. ευρώ και λειτουργικά κέρδη πάνω από 500 εκατ. ευρώ. Έχει αναμφισβήτητα  την οικονομική επάρκεια, τα μέσα, την τεχνογνωσία και την εμπειρία για να εγγυηθεί τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα σε όφελος της χώρας, της οικονομίας και της εταιρείας μας.
Ο όμιλος «Ελληνικά Πετρέλαια» έχει διεξάγει επιτυχώς έρευνες για υδρογονάνθρακες από το 1975 μέχρι σήμερα σε 39 περιοχές σε Ελλάδα, Αίγυπτο, Λιβύη, Αλβανία και Μαυροβούνιο στις οποίες ανακαλύψαμε κοιτάσματα με πάνω από 200 εκατ. βαρέλια πετρέλαιο. Το θέμα της τεχνικής ικανότητας της εταιρείας έχει ήδη κριθεί θετικά από την αρμόδια Επιτροπή Αξιολόγησης με απόφαση της 5ης Ιουνίου.
 Βρισκόμαστε πλέον στην τελική φάση της επιλογής. Η Ελληνικά Πετρέλαια ΑΕ έχει υποβάλλει τις τελικές τεχνικές και οικονομικές προσφορές για τις περιοχές Άρτα – Πρέβεζα και ΒΔ Πελοπόννησο, οι οποίες έχουν συνταχθεί με αμιγώς επιχειρηματικά, περιβαλλοντικά και επιστημονικά κριτήρια συνεκτιμώντας, σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, τις παρατηρήσεις της Επιτροπής Αξιολόγησης στις προηγούμενες προσφορές μας.
 Αναμένουμε τις τελικές αποφάσεις της Επιτροπής Αξιολόγησης  με απόλυτα αξιοκρατικά και επιχειρηματικά κριτήρια. Είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στην πρόκληση ιδιαίτερα υψηλών επενδύσεων στην έρευνα και αισιόδοξοι για το τελικό αποτέλεσμα στοχεύοντας στην ανακάλυψη και παραγωγή πετρελαίου το συντομότερο δυνατόν, γεγονός που θα αποτελέσει κομβικό σημείο στην ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας μας.

από
http://news247.gr/eidiseis/oikonomia/epixeiriseis/maxh-gia-ta-petrelaia-ths-dytikhs-elladas.3767093.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE